Megtanítalak hogyan puskázz 950XL-el, avagy 950XL vs. iPhone 6s

Címkék: Lumia 950XL, iPhone 6S, Összehasonlítás

Megtanítalak hogyan puskázz 950XL-el, avagy 950XL vs. iPhone 6s

Nehéz feladat elé lettem állítva: egy iPhone 6s-t és Lumia 950 XL-t vettem górcső alá. Már 3-4 éve használok iPhone-t, de előtte mindig Nokiám volt. A Windows Phone-t szűz kézzel kezdtem el használni, és azt hittem fura lesz, de nem. Az agyam egyszerűen átállt. Igazán a billentyűzettől féltem, de kellemes csalódás ért. A tesztem során a diák élet rejtelmeibe vittem bele a 2 telefont, lássuk hát miket találtam!

Első és legjobb szerintem a billentyűzet. Nagy kijelző révén nem mindenki éri át a telefont és nehezen tud gépelni. A billentyűzetet lehet jobbra vagy balra igazítani, de le-fel is mozgatható. Egyszóval oda rakjuk a képernyőn, ahova jól esik. Ez az egykezes gépelést nagyban megkönnyíti, főleg akkor, ha egyik kezünkkel keresünk a telefonon lévő dokumentumban, a másikkal pedig kimásoljuk belőle a szükséges információkat egy-egy dolgozathoz vagy ZH-hoz.

Ha a telefon az asztalon van kijelzővel felfelé, akkor folyamatosan láthatjuk fekete alapon az időt, vagy akár az elmulasztott eseményeket is az úgynevezett Glance Screen (magyarul: gyorsnézeti képernyő) segítségével. Először zavart, hogy folyton világít, de rájöttem, hogy az idő megtekintéséhez elég csak rápillantani a kijelzőre és meg sem kell nyomni a gombot. Az üzemidőt egyáltalán nem befolyásolja, hiszen ennek a funkciónak gyakorlatilag nincs fogyasztása az OLED kijelzőn. Ráadásul éjszakai üzemmódot is be lehet állítani, így este fehér helyett zölden, kéken, vagy vörösen mutatja az infókat. Ez egy remek kényelmi funkció, amit például az iPhonon nincs lehetőség beállítani.

A naptár bejegyzéseink is hasonlóképpen ahogy az órát folyamatosan egy pillantással ellenőrizhetjük, hogy mi a következő teendőnk. Ez nem csak arra jó, hogy lássuk mikor lesz a következő eseményünk a nap folyamán, hanem dolgozat íráshoz lehet bele rejteni információkat, amik jól jöhetnek a számonkérés közben. :)

Egyik kedvencem, hogy minden fontos beállítást a fentről lehúzható control panelből (magyarul: értesítési központból) elérünk. Közvetlenül a wifi és a mobilinternet kapcsolókat el lehet érni, és még sorolhatnám azt a 16 funkciót, ami könnyen elérhető, de nekem ez a kettő a legfontosabb, ahogy szerintem sokaknak. Említést érdemel még a gyors jegyzet gomb is, mellyel egy lépésben tudunk elkezdeni jegyzetelni, akár lezárt képernyőről is. Ami még külön tetszett, hogy az értesítési központ alsó 4/5 elemét (a rendszer betűméretétől függően) meg is lehet változtatni, így a számunkra legfontosabb funkciókat rögtön elérhetjük.

A diákoknak ugye bár biztos tudjátok, hogy ingyen van az Office 365. Nekem a sulis mindennapjaimat rettenetesen megkönnyíti, minden ami kell, a telefonomon van. Ha szükséges gyorsan egy jegyzetet csinálni, ott a OneNote, de ha elmaradt egy beadandó, akkor ott a Word és még sürgősen a héven zötyögve is össze tudok rakni aznapra egy letisztult prezentációt. A legjobb, hogy bárhol bármikor folytathatom a szerkesztést, otthon elkezdem és telefonon folytatom vagy fordítva. Például ezt a cikket is telefonon kezdtem el és gépen tisztáztam le. Ez minden eszközön és platformon működik, szóval kompatibilitási problémák miatt nem kell aggódni. Halkan megjegyzem, hogy február óta mindenkinek ingyen jár egy éves egyszemélyes Office 365 a 950, 950 XL  telefonok mellé.

Én egy 32GB-os modellt használtam, de a telefont akár 200GB-ig is lehet bővíteni microSD kártyával, és nem szabad elfelejteni az előbb említett ingyenes Office 365 mellé járó 1TB OneDrive felhő tárhelyet sem. 

Ha már a dokumentumokról volt szó és jegyzetekről, én kihasználom az ingyenes OneDrive-ot. Erről és a vetélytársairól írtam is egy elemzést, de nem ide akartam kijutni. Mindenki másból jó, így mindig más csinálja meg a digitális jegyzeteket, amiket egy "telefon pacsival" át is tudunk adni egymásnak (magyarul: összeérintés küldéssel), mert az NFC olyan gyorsan létrehoz két eszköz között adatkapcsolatot, akár egy pacsi.

Mikor megvettem az első iPhone-om, nagy szívfájdalmam volt az, hogy nincs benne rádió. Igaz, hogy elavult technológia és egyre kevesebben használják, de nagyon örültem a Lumia 950 XL-ben lévő rádióvevőnek. Hasznos reggelente meghallgatni a híreket, de az méginkább, hogy megtudjam az aktuális útinfokat. Őszintén megvallva, feldobják a reggeleimet a poénkodó műsorvezetők.

Unalmas órákon, előadásokon jó időtöltés lehet a játék. A combos vasnak köszönhetően nagyon jókat játszhatunk, de nagyobb igénybevétel során túlmelegedhetne a telefonunk, azonban a Microsoft az első aki ezt kiküszöbölte a folyadék hűtéssel, melynek köszönhetően kellemesen foghatjuk a telefont akár 100%-os fényerővel is játék közben, a játék keltette izgalmakat nem fokozza a forró telefon.

A legnagyobb előnye a Lumia-nak az iPhone-nal szemben az az üzemidő. Háromszor akkora akkumulátor van a telefonban, ebből következik is, hogy teljes fényerővel egésznapos használattal és mobilnet megosztással annyit bír, mint az iPhone alacsony fényerőn. USB-C szabványnak köszönhetően villámgyorsan feltöltődik a telefon (fél óra alatt 50%-ra), valamint a kábeles töltés mellett lehetőség van a vezeték nélküli töltésre is, ami jelenleg az iPhone-ban nem érhető el.

Biometrikus azonosítás nélkül már nem nagyon kapunk felsőkategóriás telefont. Az iPhone-ban az ujjlenyomat olvasó, míg a 950 XL-ben az iris scanner (magyarul: írisz szkenner) található meg. Nedves ujjal az Apple biometrikája nem old fel, vagy csak nehezen a saját tapasztalataim alapján, míg az iris scannernek ilyen problémája nincs, de alapesetben az előbbi gyorsabban felold, mint az utóbbi. Az ujjlenyomatunkat tudják reprodukálni és kinyitni a telefonunkat, de a szemünket majdnem biztos, hogy nem. Ami elég menő az az, hogy még napszemüvegben is felismer minket a telefon, ez nagyon kényelmes, főleg így nyáron.

Üzleti pálya fele kacsingatok, így végzős középiskolásként ebből a szempontból is kipróbáltam egy telefont. A digitális téma hét keretén belül tartottam előadást "Okosabb, mint a telefonod? És minden ami kapcsolódik a Facebookhoz." címmel. Ezeket az előadásokat Display Dock (kijelződokkoló) segítségével tartottam, amit a telefon mellé kaptam a Microsofttól. A dokkoló segítségével összekötöttem a kivetítőt és a Lumia 950 XL-t, így közvetlen a telefonomról tudtam prezentálni, és a diákok oda voltak érte. Rájöttek, hogy most már tényleg egy számítógépet csinálhatunk a telefonunkból a Continuum segítségével. Ezt nem lehet meg csinálni az iPhone-nal, hogy egy komplett asztali gépet varázsoljunk a telefonunkból. Ennek a funkciónak köszönhetően egyszerre két eszközt kaphatunk, hiszen tudunk telefonálni és prezentálni egyszerre. A párhuzamosan futtatható asztali nézetben kizárólag univerzális alkalmazásokat lehet megnyitni, azonban folyamatosan jelennek meg az ilyen applikációk Windows 10-re. A gyári, előtelepített programok mellett egyenlőre kevés a harmadik fél által fejlesztett univerzális alkalmazás, de szépen lassan jelennek meg, és a legnagyobbak, mint például a Facebook, Messenger, Instagram, Viber vagy akár az UBER már elérhetőek ilyen verzióban is. Fontos tudni, hogy a Miracast képes kijelzőkhöz (pl.: TV) nem szükséges a dokkoló, mert ezekhez a megjelnítőkhöz vezeték nelkül is kapcsolódhatunk, és ugyanúgy futtathatjuk a PC-s környezetet, mint dokkolón keresztül.

Másik hasznos ebben a közegben a DualSIM lehetőség, hiszen gyakran van az embereknél egy céges  és egy privát telefon. Ez a lehetőség sincsen iPhone-ban. Érdemes tudni, hogy közös antennát használnak a SIM-kártyák, így ha az egyik vonal aktív, akkor a másik nem érhető el (dual stand-by). Tetszett, hogy a két SIM-kártyának külön-külön csempéi vannak, különböző színnel jelölve, és többek között azt is be lehet állítani, hogy melyik simről használjuk az adatforgalmat.

Végezetül, ha le kellene cserélnem az iPhone-om, akkor az ujjlenyomat olvasó hiányozna úgy igazán és a selfie vaku (ez legyen egy halk súgás a Microsoftnak, hogy mire vágyom :) ). Mikor majd visszaadom a Lumia 950 XL-t, akkor igazán a fantasztikus minőségü kamerája, az ide-oda rakosgatható billentyűzet, a rádió és a fentről lehúzható control panel fog hiányozni, de ha megtehetném, mind a kettőt használnám napi szinten, vagy felváltva. Nektek mere húz a szívetek?

Mentor: Detko Dávid

2 Comments

  • Kunos György mondta Válasz

    Eddig is nagyon szimpatikus volt a 950 xl, de, így olvasva a gyakorlatban szerzett tapasztalatokat, még inkább meggyőzettem: ez a teló KELL nekem! :-)

  • Costanza Dániel mondta Válasz

    Nekem sima 950 Dual Sim van. Nagyon meg vagyok vele elégedve. Gyors, stabil, stb. Nagyon szép képeket csinál, sőt lassított felvételt is tud, de sajnos "csak" HD-ben.
    Continiumot nem próbáltam még (nincs adapterem). Ja és az office is nagyon hasznos. Csak sajnos a suliban még nem vettem hasznát a kivetítés funkciónak, mert nincs elég teknikai felszereltség :D
    Összességében tehát nagyon jó teló.

Hozzászólok