Hogyan lettem Microsoft Student Partner?

Címkék: Hivemind, Imagine cup, Rome, Sway, MSP Summit, Bp Zoo

Hogyan lettem Microsoft Student Partner?

Personal story telling - hogyan lettem Microsoft Student Partner, hogyan változtatta meg az életemet, milyen utat jártam be, és elárulom, hogy nektek milyen lehetőségeket tud adni ez a program – Almásy Márton

Tisztán emlékszem, hogy a gimnázium első osztályában tudtam meg, hogy abban az évben meglátogathatjuk a Microsoftot. Akkoriban még a repülés volt az, ami meghatározta a gondolatvilágom, és háttérbe szorult a technológiával való törődésem. Nagyon izgatott voltam, amikor eljött az a nap, hogy az iskolával ellátogattunk a Microsoft székházába. Ekkor még nem is sejtettem, hogy ez egy meghatározó momentuma lesz a jövőmnek, karrieremnek.

Amint beléptünk az épületbe és körbe néztem, magával ragadott a „jövő”. Mintha 10-20 évet ugrottunk volna előre. Hihetetlen érzés volt. Egy kedves hölgy fogadott minket, Szilágyi Detty aki előadást tartott a biztonságosabb internetről és a Microsoft víziójáról. 

A Detty kérdéseire adott válaszaimmal felkeltettem a figyelmét, továbbá fel is tettem egy kérdést az otthon nem megfelelően működő Windows 7-emről, amire azt a határozott választ kaptam, hogy „azért mert nem eredeti”. Életem egyik legkínosabb szituációja volt az, hogy eljövünk ide, a nagy Microsoftba, és itt derül ki az, hogy nekem otthon nem eredeti Windowsom van… Így utólag ez elég viccesen hangzik. Azonban egyből megnyugtattak, hogy ha bemutatom az Xbox Kinectet akkor kaphatok egy eredeti Windowst. Majd kiugrott a szívem a helyéről. A szünetben beszélgettem vele, kiderült, hogy ő is imádja a repülést/repülőket – megvan a közös pont, gondoltam.

Amint felmentünk a játékszobába - amitől a mai napig leesik az állam – és mondtam néhány mondatot a Kinectről, megkaptam a 7-est, és képzeljétek el, volt egy Flight Simulator is mellette! Az épület, az előadás, a beszélgetés, az ajándék – ezek voltak azok a dolgok, ami miatt úgy döntöttem, hogy én itt akarok dolgozni, a jövő részévé szeretnék válni, valami újat létrehozni - és ezt egy ilyen cég segítségével megtehetem.

Első nap az Ms-ben

Microsoft YouthSpark

Pár hónap múlva már rendezvényekre jártunk, előadásokat hallgattunk. Microsoft YouthSpark diák lettem. Eljött a nyár, és részt vehettem életem első diákmunkájában, ahol a Budapesti Állatkertben népszerűsítettük az örökbefogadást és a Windows 8-at. Így sikerült kapcsolatot kiépítenem ott is. (Máig visszajárok segíteni.) Detty-vel és lányával a kapcsolatunk lassacskán átalakult barátsággá, együtt mentünk ki a bécsi repülőtérre repülőket fotózni és miegymás. Később megkaptam az év Microsoft YouthSpark diákja címet, ami még nagyobb lendületet adott töretlen lelkesedésemnek.

Bp Zoo

És akkor az egyik nap jött az üzenet, hogy Detty elhagyja a Microsoftot, és ezzel így mi is „lapátra kerülünk”. Teljesen össze voltam törve, sajnáltam ezt az egészet, hogy így alakult. Ekkor úgy hittem, hogy vége a Microsoftos „karrieremnek”.

Telt-múlt az idő. Egyszercsak kaptam egy hírlevelet, hogy a Microsoftban ImagineCup Academy-t tartanak. (Ez egy StartUp felkészítő program a végén hazai döntővel, a győztes meg lehetőséget kap kiküldeni egy videót a nemzetközi zsűri elé, utána pedig akár Seattle-be is kijuthat akár a nemzetközi döntőre). Egy osztálytársammal belevágtunk, ekkor még nem sejtve, hogy mekkora fába vágtuk a fejszénket. Itt jött a képbe a Microsoft másodszor, mondjuk egy kicsit máshogyan mint azelőtt. Volt egy ötletem, ami "tökéletes" StartUp ötletnek bizonyulhatott volna. De, hogy a lényegre szorítkozzak, hasonló történt velem, is mint a Facebook alapítójának társával, igen erős csalódás ért (csak lényegesen kisebb méretben) viszont ez elég volt ahhoz, hogy egy kis időre tönkre tegye a lelkesedésem és a lendületem. Az ötletet meg teljesen elkaszálta. Rengeteget tanultam azalatt a pár hónap alatt, mind az életről mind az üzletről. Ez volt az a pont ahol éreztem, hogy kezdek belecsöppenni a felnőtt világba, ahol nem minden megy terv szerint.

A 2015-16-os MSP program:

Így másodszorra is szembesültem azzal, hogy ennyi volt, viszont ekkor jött Zsófi és a Microsoft Student Partner program. A 2014-2015-ös program végére sikerült becsatlakoznom. Majd felvételiztem sikeresen a következő évi programba is, és kíváncsian vártam, hogy mit hoz a jövő. A Microsoft ekkor lépett be harmadszorra az életembe. Zsófi egyik első levele az volt, hogy van lehetőség jelentkezni egy Európai MSP Summitra, Rómába, ahova itthonról egy embert küldenek ki képviselni az országot. Jelentkeztem erre is, úgy gondoltam, hogy van nálam idősebb, tapasztaltabb MSP itthon, de azért megpróbáltam.

Úgy hozta az élet, hogy engem választottak. Sikerült külföldi kapcsolatokat is kiépítenem ez által. Mind a svájci mind a lengyel MSP-vel (aki amúgy már a lengyel Microsoft alkalmazottja lett). Rómában, láthattam, hallhattam Satya Nadella-t a jelenlegi Microsoft CEO-t élőben előadni, továbbá a Power BI kitalálójával is beszélgettünk. Hihetetlen, inspiráló élmény volt.

ImagineCup - Hivemind

Végezetül, egy pár Student Partnerrel úgy döntöttünk, hogy a 2016-os Imagine Cupra is benevezünk. A Hivemind-al (egy okoskaptár ötlettel) sikerült elhozzuk a magyarországi döntőn a 3. helyezést, kategórián belül pedig a másodikat. Azóta egy Európai Uniós Klímaváltozásért felelős StartUp versenyen is részt vettünk amivel kijutottunk Tallinn-ba, Észtország fővárosába a döntőre. Röviden erről egy mondatban: a "Startup-ozás" szerintem az egyik olyan dolog a mai világban ami szemléletformáló, amiből rengeteget lehet tanulni még akkor is ha végül nem jön össze mert határozottságra és tenniakarás vágyára nevel.

Itthon

A magyar MSP-kkel rengeteg programon vettünk részt együtt. Egyetemekre jártunk előadni, Hour of Code-ot tartottam az ELTE-n, a volt gimnáziumomban is, és még miegymás. Továbbá egy önálló Micrsoft tanulmányi versenyt is szerveztünk 2017-ben az Imagine Learn to Win Contest-et ahol kódolástól kezdve kreatív ötletmegvalósításig, sokminden előfordult. Az Msp csapat évről évre egyre jobban kovácsolódik össze egy olyan közösséggé amiről bátran állíthatom hogy érdemes tartozni.

Összességében rengeteget köszönhetek ennek a programnak és mindenkinek a Microsoftnál, hogy így támogatják, felkarolják a diákságot. Hiszem, hogy a jövő mi vagyunk, és ezt mi építjük. Bárkinek, aki hasonló lelkesedéssel, szenvedéllyel van a technológia iránt, csak ajánlani tudom. Itt idejekorán olyan tapasztalatokra lehet itt szert tenni, ami később rengeteg előnyt biztosít mind az életben, mind a munkában.

Nincsenek hozzászólások

Hozzászólok