Build 2016

Címkék: Build 2016, Azure, Visual Studio, Xamarin, Cloud, Office 365, Office, Cortana, HoloLens, Eseménybeszámoló, Windows 10, UWP, Skype, Xbox One, Microsoft Bot Framework, Microservices

Build 2016

„A fejlesztői konferenciákban van egy nagyon egyedi dolog, a fejlesztők már izgatottan érkeznek, új technológiákat akarnak látni, új emberekkel akarnak találkozni, akik erről beszélnek, de a legfontosabb, hogy az alapján, amit láttak és hallottak, inspirálva távoznak, ahhoz, hogy még jobb technológiákat hozzanak létre.” – hangzottak el Satya Nadella szavai a Build 2016 konferencia nyitóbeszédében.

Ha engem kérdeztek, ugyanezt gondolom. Amikor részt veszek egy meetupon, konferencián élőben vagy online, de akár beszélhetünk egy oktatóvideóról is pl. Channel 9-en, akkor ugyanez az érzés van bennem. Alig várom, hogy elkezdődjön, hogy új lehetőségekről halljak, olyan dolgokat tanuljak, amikhez még nem értek, hogy ezután cool dolgokat építhessek, az új tudást és inspirációt felhasználva. Úgy gondolom, hogy aki ezt a posztot olvassa, annak igazából erről nem is kell beszélnem. Szenvedély nélkül nem érdemes csinálni semmit.

Hello Windows, vagy inkább Windows Hello?

A Windows Hello logója

Amikor először hallottam a Windows Hello-ról, a Microsoft által kifejlesztett biometrikus autentikációról, eléggé le voltam döbbenve. Nap mint nap újra rájövök, hogy a jövő most van. Nem holnap, nem tíz év múlva, most, ebben a pillanatban. Eddig ezt a funkciót csak magába a Windowsba való bejelentkezéshez használhattuk. A Windows 10 megjelenésének évfordulója alkalmából a nyáron érkező frissítés után már saját alkalmazásainkba, ezen felül webalkalmazásainkba is beépíthetjük. Most olvasd el még egyszer az előző mondatom. Az Edge lesz az első olyan böngésző amely biometrikus felhasználói hitelesítést támogat. Képzelj el egy olyan világot, ahol nem kell jelszavakat neked vagy böngésződnek megjegyeznetek. Egy olyan világot, ahol az internetbankba, a Facebookra, vagy akár a Google fiókodba a retináddal vagy ujjlenyomatoddal jelentkezel be. Már erre sem kell túl sokat várni.

Windows Ink

Kép a Windows Inkről használat közben

Rendelkezel egy Windows 10 laptoppal és egy digitális ceruzával? Akkor ez tetszeni fog. Az évfordulós frissítéssel érkezik a Windows Ink nevű funkció. Ennek segítségével teljes mértékben kihasználhatod digitális ceruzádat. Én nem vagyok az a típusú ember, aki a képernyőjére mindenféle cetliket ragasztgat, az emlékeztetőkben jobban hiszek. Viszont sok embert ismerek, akik képernyője, asztala, fala tele van ragasztva. Az eddig is létező Sticky Notes ki lesz egészítve azzal, hogy kézírással tudsz beleírni, ebből Cortana emlékeztetőket tud készíteni, ha egy telefonszám volt, akkor fel tudod hívni stb. Akár az Edge­-ben megismert módon a képernyőképeidre is írhatsz, rajzolhatsz. A legkirályabb dolog pedig a Sketchpad. Ez egy olyan virtuális jegyzettömb, ahol minden Ink funkció elérhető, ráadásul még egy virtuális vonalzót is kapsz a kreativitásod maximális kiéléséhez. Hasonló tulajdonságokkal lesznek az Office alkalmazások is felvértezve, pl. Wordben sorokat emelhetsz ki, áthúzással törölhetsz, PowerPointban rajzolhatsz diáidra, vagy akár útvonalakat rajzolhatsz a Térképek alkalmazásban, amelyek 3D nézetben is igazodnak a tájhoz! Király, nem?

Windows, a fejlesztők otthona

windowHomeForDevelopers

Az Universal Windows Platform egyre több lehetőséget kínál. Gyönyörű, folyékony, 60 FPS-el futó animációkat hozhatunk létre, akadozások nélkül, a grafikus kártya maximális kihasználásával. Az említett Windows Ink funkciókat 2, azaz két sor XAML kóddal integrálhatjuk saját alkalmazásainkba. A nagy bejelentések közé tartozik a Visual Studio 2015 Update 2, amely magával hozza a Windows évfordulós frissítés SDK-jánák előzetesen kipróbálható változatát.
Vajon ennyi? Csak ezért mertek ilyen kijelentést tenni, hogy a Windows a fejlesztők otthona? Nem, és most ülj le, ha nem ülsz. A következő nagy frissítésben a natív Ubuntu Bash be fog kerülni a Windows 10-be. Ez nem egy virtuális gép, hanem létrehoztak egy úgynevezett Linux alrendszert, amelyen az Ubuntu felhasználói módja fut. Így lehetővé téve, hogy Bash szkripteket és Linux parancsokat futtassunk Windowsban. Bash-ból elérhető a Windows fájlrendszer is, tehát mostantól ugyanazokon a fájlokon a kedvenc Linux vagy Windows eszközeinkkel dolgozhatunk. Viszont ez egy fejlesztői eszköz és nem egy szerverplatform, tehát pl. a Docker konténerünket ne itt futtassuk, arra megvannak a megfelelő eszközök. Illetve Bash-ból nem tudunk Windows programokat futtatni vagy fordítva. Mivel a Linux alrendszer még nagyon korai fázisban van, ezért valószínű, hogy nem fog minden szkript és program hibátlanul lefutni, de a folyamatosan dolgoznak rajta, hogy a lehető legjobb élményt nyújtsák.

Az Áruház, ahol mindent megtalálsz

Asztali alkalmazás konverter

Tavaly bejelentésre kerültek a Hosted Web Appok, amikor is egy webalkalmazást futtathatsz Windows 10 alkalmazásként, feltöltheted az Áruházba, kihasználhatod benne a natív Windows API-kat, pl. elérheted a kamerát, szenzorokat, a Microsoft fiókodat, stb. Tehát a webfejlesztők már megkapták a Windows nyújtotta lehetőségeket.

Nem gondoltam volna, hogy ezt is megcsinálják, de megcsinálták: Win32 és .NET asztali alkalmazásokat és játékokat tudunk modern Windows alkalmazásokká konvertálni és az Áruházba feltölteni! A konvertálás után minimális változtatásokat kell csak eszközölnünk alkalmazásunkban, ráadásul az UWP API-kat itt is elérhetjük és kibővíthetjük alkalmazásainkat. Akik ezek után nem váltanak Windows 10-re azokat tényleg nem értem.

Xbox One: ahol a fejlesztő és a játékos találkozik

xbox dev mode

Xbox-konzolunkat mostantól fejlesztői eszközként is használhatjuk. Visual Studioból elindíthatjuk debug mode-ban Xboxunkon alkalmazásainkat, így egyből tudjuk tesztelni ezeket anélkül, hogy telepíteni kellene az alkalmazást.
Végre az Xbox játékosok is megkapják Cortana-t, aki segíthet megtalálni a legújabb és legjobb játékokat.
A közös Áruház és a fent említett fejlesztések júniusban érkeznek az évfordulós frissítéssel.

HoloLens, sci-fi a valóságban

HoloLens minden kiegészítőjével

A HoloLens első példányait a Build első napján, március 30-án kezdték el szállítani. Sok vállalat már kapcsolatba lépett a Microsofttal, hogy ők HoloLens-re szeretnének fejleszteni, és a jelentkezők száma folyamatosan nő. Ezek a vállalatok többek között a NASA, Volvo, AutoDesk, Audi, Volkswagen, Saab és még sokan mások.
Magyarországon egyetlen szerencsés juthatott hozzá egy HoloLens-hez, még magának a Microsoft Magyarországnak sincs belőle. Ahhoz, hogy te is elkezdhess holografikus alkalmazásokat fejleszteni, anélkül, hogy egy ilyen elég borsos árú és egyelőre itthon nehezen beszerezhető eszköz lenne a birtokodban, rendelkezésedre áll a HoloLens emulátor. A Microsoft hat hét alatt megépített egy referenciaalkalmazást, a Galaxy Explorert. Ezt elérhetővé tették az Áruházban, nyílt forráskódúvá tették, ahol segíthetsz tovább fejleszteni, vagy ötleteket meríthetsz a különböző megoldásokból.

Conversations-as-a-platform, az emberi társalgás az új felhasználói felület

Conversations-as-a-Platform

Én úgy képzeltem el a jövőt, hogy akár munka közben megrendelem az ebédemet, úgy hogy nem kell ehhez külön alkalmazást megnyitnom és dolgozhatok, miközben elmondom, hogy mit szeretnék. Szerencsére ez és az ehhez hasonló dolgok már elérhetők. Viszont ez csak egy egyszerű példa volt, Cortana mögött olyan gépi tanulás algoritmusok futnak, amelyekkel annyi segítséget nyújthat a mindennapjainkban, amit el sem tudunk képzelni. Pl. ha délben létrehozunk egy találkozót a naptárunkban, ő egyből megkérdezi, hogy szeretnénk-e egy étteremben megtartani a találkozót, felajánlja a közeli éttermeket, stb. Ilyen képességekkel mi is kiegészíthetjük. Megmondhatjuk, hogy milyen események hatására az alkalmazásunknak melyik része jelenjen meg Cortana felületén.

A Cortana beépül a Skype-be, ahol pl. a beszélgetéseink alapján létrehoz emlékeztetőket, találkozókat, botokkal indít beszélgetést számunkra, pl. ha hotelszobát szeretnénk foglalni.
Megérkezett a Skype for HoloLens is, amely nagyban megkönnyíti Skype beszélgetésinket HoloLens-en keresztül, pl. a beszélgetőpartnereink rajzolhatnak a képernyőjükre, amely hologram formájában megjelenik.

Micosoft Bot Framework

Hatalmas hír a Microsoft Bot Framework megjelenése, ami saját botok építését teszi lehetővé, amelyek beépíthetők rengeteg alkalmazásba, mint pl. a Skype, Slack, sms, Twitter, stb. Botjainkat C#-ban írhatjuk meg, a különböző szabályokat és szavakat, amiket elfogad, egy webes felületen továbbfejleszthetjük szótárak, vagy akár Machine Learning segítségével.

Botjainkat, vagy bármilyen alkalmazásunkat még intelligensebbé tehetjük a Cortana Cognitive Servicesszel, egy adott felhasználási szint alatt ingyen! Ez gépi tanulás és mesterséges intelligencia API-k összessége, amelyeket beépíthetünk alkalmazásainkba.

CRIS (Custom Recognition Intelligent Service) az új beszédfelismerő motor, amely intelligensen ismeri fel a beszédet, a gépi tanulásnak köszönhetően függetlenül az akcentustól, háttérzajoktól.

Hadd mutassak nektek egy videót, amely megmutatja ezek az intelligens szolgáltatások erejét. Egy videót, ahol egy vak ember újra „láthat” a technológia segítségével.

IoT, a dolgok internete

MyDriving IoT referenciaalkalmazás

Az Azure IoT Suite segítségével nagyon könnyen tudsz elemezni akár több ezer „dolog” (pl. érzékelők) által szolgáltatott adatokat. Az újonnan bejelentett Azure Functions segítségével pedig különböző változások hatására indíthatsz el eseményeket, költséghatékonyan. Méghozzá azért költséghatékonyan, mert ezekért futtatásonként kell fizetni, nem pedig havidíjat. Ezeket az eseményeket Node.js-ben és C#-ban tudod megírni.

Amennyiben szeretnél egy komplett IoT megoldásra példát kapni, ingyenesen elérhetővé tették a MyDriving alkalmazást, amely nem csak az IoT-re mutat példát, hanem az Azure szolgáltatások egy széles spektrumára.

Mikroszolgáltatások, maga a skálázhatóság

Azure Mikroszolgáltatások

Az Azure Container Service különböző mikroszolgáltatás alapú konténerek használatát teszi lehetővé Windows Serveren és Linuxon egyaránt. Az Azure Service Fabric olyan Container Service-re épülő szolgáltatás, amely Docker konténerekben futtat .NET-ben és Java-ban írt mikroszolgáltatás alapú rendszereket. Bemutatták, hogy az Age of Ascent Ultra MMO hogyan használja ki a Service Fabric, az ASP.NET Core és a Kestrel képességeit. Az alkalmazásukat egy arénában 50 000 játékost szimulálva tesztelték, ez másodpercenként 267 millió üzenetet jelent. Igen erre képes a Service Fabric és az ASP.NET Core. Szinte hihetetlen számok. Service Fabric-ban külön-külön monitorozhatjuk a szolgáltatásokat, ezeket külön tudjuk fejleszteni, kiterjeszteni, anélkül, hogy a rendszer többi részére hatással lennének.

Xamarin, az új mobilplatform

Xamarin + Microsoft

Gondolkodtál már azon, hogy melyik mobilplatformra fejlessz alkalmazást? Biztos vagyok benne, hogy igen. Ezen 2016-ban már nem kell gondolkodnod, a válasz: mindegyikre egyszerre. A Microsoft felvásárolta a Xamarint, és ingyenessé tette minden Visual Studio Enterprise, Professional és Community felhasználó számára! A Mac-el rendelkezőknek sem kell csüggedniük, mivel kiadásra került a Xamarin Studio Community változata, amely szintén ingyenes.

Diákként a Dreamspark programon keresztül én eddig is ingyenesen használhattam a Xamarint. Viszont, most hogy ingyenes lett a vállalatok számára is, még vonzóbb lett, és valószínű, hogy a szakdolgozatom egy Xamarin alkalmazás lesz.
A Microsoft nem állt meg ott, hogy ingyenes lett a Xamarin, még tovább ment, egészen annyira, hogy nyílt forráskódúvá tette a Xamarint. Lassan már nem marad olyan Microsoft termék, amely ne lenne nyílt forráskódú. Nem hiába vált a szenvedélyemmé a Microsoft.

Nem tudok kifogyni az új hírekből, először én sem hittem el, hogy ennyi újdonság lesz. A következő bejelentés, a Xamarin Test Cloud. Itt a felhőben, több ezer valódi mobil készüléken tudod tesztelni alkalmazásodat, méghozzá a Visual Studio Team Services Continuous Integration szolgáltatásán keresztül - igaz, nem ingyen. A HockeyApp, Xamarin, release management, git vagy TFS, és különböző Agile megoldásoknak köszönhetően, a VSTS egy igazi DevOps élményt nyújt. Ugye milyen jó érzés belegondolni, hogy egyetlen környezetben tudod lefejleszteni, tesztelni, bétatesztelni az alkalmazásodat? Szerintem egy fejlesztő számára nagyon fontos, hogy ne 10 eszközt kelljen egy alkalmazás fejlesztéséhez használnia.

Office, érd el a felhasználóidat mindenhol

Office 365 Connectors

Az Office Graph API-k segítségével minden információt elérhetünk végpontokon keresztül az Office 365 fiókunkból. Legyen az a naptárunk, ismerőseink, állományaink, stb. A Graph Explorer segítségével ezeket egyszerűen ki tudjuk próbálni, majd integrálni alkalmazásainkba.

Ahhoz, hogy még több helyen elérd a felhasználóidat, saját bővítményeket, beépülő modulokat fejleszthetsz az Office alkalmazásokhoz. Például Starbucks ajándékkártyákat küldhetsz barátaidnak az Outlook segítségével. Visual Studioban néhány kattintással elkezdheted a fejlesztést és nagyon könnyen „debugolhatod” is ezeket az alkalmazásokat.

Az Office 365 Group Connectors segítségével a csoportos beszélgetésekbe integrálhatsz be alkalmazásokat. A Skype for Business App SDK segítségével a Skype for Business funkciókat adhatsz hozzá alkalmazásaidhoz, mint pl. az ismerősök böngészése, profil megtekintése, videóbeszélgetés, stb.

Mindent mindennel integrálhatsz, tényleg már csak a képzelőerőd szabhat határokat! Úgyhogy hajrá, próbáljátok ki ezeket az eszközöket, alkossatok, tegyétek jobbá a világot!

Ti mit gondoltok ezekről a dolgokról? Mi volt a legnagyobb meglepetés az idei Builden számotokra?

Nincsenek hozzászólások

Hozzászólok