Útikalauz leendő programozóknak

Címkék: Programozás, Pályaorientáció, C#, Python, Tutorial

Útikalauz leendő programozóknak

Mint mindenki, aki az IT iparágban szeretne dolgozni elgondolkozott már azon, hogy mégis melyik ágazatot kezdje el tanulni, de sosem sikerült dűlőre jutni. Nem vagy egyedül, ha így érzed! De miért is vált nehézkessé a döntés? Manapság, olyan ütemben fejlődik az informatika, hogy nincs olyan, hogy valaki csak php fejlesztő. Elvárt, hogy egy informatikai szakember a szakmájában több területen is jártas legyen, így már nem igazán találni, olyan álláshirdetést, ahol csak az a feltétel, hogy a HTML leíró nyelvet tudja alkalmazni a leendő munkavállaló. Egy jó IT szakember ismérve, hogy több területhez is ért, akár haladó szinten is és a legfontosabb, hogy képes lépést tartani az IT iparág gyorsan fejlődő tendenciáival.

De még mindig nem válaszoltam meg neked azt a kérdést, hogy akkor most mi is legyél! Erre nem tudok és nem is fogok tudni válaszolni, de rávezethetlek a témára. 2016-ot írunk, és még mindig nagy hiányszakma az informatikus. De, hogy számokkal is érezhetővé váljon a „nagy” szó: Magyarországon 23.000 informatikai állás vár arra, hogy betöltsék - ennek a nagy számnak az ¼-e programozói állás. Tehát légy programozó! Na, jó, bevallom az előző, mondat eléggé nyersre sikeredett… de segítek abban, hogy hogyan járd be azt az utat, amit én már bejártam, és mindig járok, mikor új nyelvet tanulok, ahhoz, hogy jó programozó lehessek.

Mielőtt nekilátunk, romboljunk le az összes sztereotípiát és gátlást!

A legfontosabb, hogy nem csak férfiből lehet programozó, hanem nőből is. Nem lesz belőled egy sötét szobában lakó pizzát, kólát és természetesen kávét fogyasztó Jabba, akit, ha napfény ér, akkor a gurulós széken fénysebességre kapcsolva átgurul a szoba legsötéteb pontjára. Igaz, erre azért megvan az esély, de ez mind rajtad múlik. Sokszor hallhattad, hogy a programozónak pengének kell lenni matekból, de nem probléma, ha nem vagy ötös belőle! Jól jöhet, ha otthon vagy a matekban, de hosszú távon inkább a logikus gondolkodásra és a jó problémamegoldó képességre lesz szükséged, ezért fokuszálj a kialakításukra!

Tedd meg az utat 6 lépésben

1. A kezdetek.

El kell döntened, hogy milyen (játék, mobil, desktop stb.) fejlesztő szeretnél lenni, mert ez lehet egy cél is, aminek elérése motiválhat.

2. Mit beszéljek?

Válaszd ki, hogy melyik programozási nyelvet szeretnéd elkezdeni, tanulni. Ha adhatok neked tanácsot én a C#-ot és a Pythont ajánlom kezdéshez, azért mert ez a két nyelv tanár nélkül is viszonylag könnyedén tanulható, és hosszú távon alkalmazni is tudod őket, akár majd a leendő munkahelyeden is. A C# segítségével megtanulhatod a C-nyelvek vonásait, mivel az ősei a C++, C és a Java. A Python script nyelv, így a scriptelő nyelvek szemantikáját sajátíthatod el vele. Ráadásul mindkét nyelv egyaránt lehetővé teszi az eljárásközpontú, objektumközpontú és a függvényközpontú programozási stílusok alkalmazását (általában ezek a modern programozási nyelvek ismérvei).

3. Ne légy türelmetlen!

Sose úgy válassz programozási nyelvet kezdésnek, hogy mi a legkeresettebb a piacon! Például a C++ igen keresett, de erősen haladó programozási nyelvnek tekinthető, így kezdésnek semmiféleképpen nem ajánlott! Könnyen írhatsz olyan függvényeket vele, amivel kilőheted magad alól az operációs rendszert, így tanulásához erősen ajánlott a tanári segítség.

4. Légy szakzsargon!

Ne úgy tanulj prognyelvet, hogy az "elméletre úgysem lesz szükségem!" Igenis lesz! Ne félj a szaknyelvtől az alapvető algoritmusoktól és a programtervezéstől sem, mert ezekre szükséged lesz majd a munkád során.

5. Az önálló tanulás menete

Az elméletet tanuld könyvekből, míg az adott nyelv alkalmazását videókból! A könyvek megtanítanak olyanokra is, melyeket nem biztos, hogy fogsz használni, viszont nem tudhatod, mikor jöhet jól. Ez olyan, mintha angolul tanulnál - jobb tudni egy szónak több szinonimáját, mert választékosabban tudod majd kifejezni magad, mint ha azon kéne gondolkoznod, hogyan is mondd másképp. A tutorial videók nagyon jók arra, hogy megtanuld nem csak a programkód használatát-írását, hanem arra is, hogy elsajátíthasd a fejlesztőkörnyezet alkalmazását. Példáu,l ha olyan nyelvet választasz, ami platformfüggetlen, teszem azt, Java vagy Python, akkor kifejezetten segítségedre lehetnek a tutorial videók.

Nerd

6. A legfontosabb

Sose add fel! Ha elakadsz a tanulás során, vagy akadályba ütköznél, ne hezitálj azon, hogy segítséget kérj valakitől! Keress fel fórumokat, ahol foglalkoznak az adott programozási nyelvvel, mert biztos lesz olyan, aki készségesen segítségedre lesz. Csak kitartás! Egyszer kell rá érezned a programozás általános logikájára, és onnantól kezdve egyszerűen fogsz megtanulni új nyelveket.

C# példa programkód

Python példa programkód

Könyvek és Videók

A C# programozást megtanulhatod Reiter István C# programozás lépésről lépésre c. könyvéből, melyet letölthetsz itt. Rengeteg videót találsz a YouTube-on, de ajánlom neked a jaszcomputer.hu csatornáját, ahol magyar nyelven magyarázzák a C# programozás részeit, példák segítségével - megtekintheted itt.

A Python programozást megtanulhatod Gérard Swinnen Tanuljunk meg programozni Python nyelven c. könyvéből, melyet letölthetsz itt. Rengeteg videót találsz úgyszintén a YouTube-on, de ajánlom neked Jonathan Hewitt csatornáját, ahol magyar nyelven megtanulhatod a Python alapjait - megtekintheted itt.

Ne feledd: Programozónak lenni király!

Nincsenek hozzászólások

Hozzászólok