ASUS ZenBook 3 – élet az USB-n túl

Címkék: microsoft, first, league, windows, asus, zenbook, 3, teszt

ASUS ZenBook 3 – élet az USB-n túl

Bekerültem a Microsoft First League programjába, ahol új Windows-os eszközöket tesztelhetek. Az első gép, amit kaptam, az új ZenBook volt. Egy héten át nyúztam, így már elég jól sikerült megismernem a mindennapi használat közben.

Már a csomagoláson egyből látszik, hogy egy prémium eszközről van szó, hiszen még a doboz borítása is egy puha anyagból van. Baloldalt található egy táskában a gép, jobboldalt pedig a töltőt láthatjuk. Érdemes megjegyezni, hogy a töltő - hasonlóan a telefonokhoz – képes gyorstöltésre, ami azt jelenti, hogy kevesebb mint egy óra alatt több, mint az akkumulátor felét feltölti. Így tehát nem kell aggódni, hogy cserben hagy szeretett gépünk. Persze ez az amúgy is jó akkumulátornak is köszönhető – de ne rohanjunk ennyire előre.

Ha kivesszük a gépet, alatta található a garanciapapír és egy rövid használati utasítás, illetve egy átalakító. Ez azért szükséges, mert a gép lecsukva, a „legvastagabb” részén 12mm, tehát egyszerűen nem férne rá egy normál USB.

A gépen található USB Type-C képes minden földi jóra, ezért az átalakítón megtalálhatunk egy újabb C csatlakozót (ide dughatjuk be a töltőt), egy HDMI kimenetet, illetve egy sima USB csatlakozót, amire már rádughatjuk kedvenc „régi” eszközeinket is. Érdekes, hogy ez az átalakító fixen fehér mindegyik modellnél, a töltő pedig fekete, de ez legyen a legnagyobb bajunk!

A kapott táska érintésre olyan, mint a szálcsiszolt fém. A teteje mágnessel záródik, így nem csúszhat ki véletlenül se szeretett gépünk. Nagyon pozitív, hogy adtak hozzá egy ilyet, teljesen passzol a gép stílusához, és még ebben hordva is vékonyabb sok másik laptopnál. Igaz, hogy normál esetben a töltőre nem lesz szükségünk a nagy üzemidő miatt, de az átalakítóra már annál inkább, aminek nincsen külön „fiókja” a táskán, így vagy zsebre vágjuk, vagy pedig beletömködjük a táskába a lapos mellé.

Az első benyomással nincs probléma. Rendkívül könnyű (kevesebb, mint 1 kg), vékony, minőségi fém borítású gép. A kijelző oldalán végig futó arany csík pedig iszonyatosan feldobja a királykék házat.

7. generációs i5 / i7 processzorral, 8 / 16 GB RAM-mal kapható. 512GB SSD-vel szerelik, a 12,5” méretű képernyő pedig fullHD felbontásra képes. Nem mellesleg tűéles képe van, óriási fényerővel.

A billentyűzet sajnos a laptop vékonysága miatt elég kicsi billentyű úttal rendelkezik, ami nem tesz hozzá a gépelési élményhez, de legalább sikerült normál nagyságú gombokat belezsúfolni a kicsi házba, ezért összességében nem lehet panaszunk. A 12”-es MacBook-nál azért persze jobb a billentyűzete… 3 erősség között lehet állítani a háttérvilágítást, ami nem biztos, hogy létszükséglet, de semmiképpen sem hátrány. Mellesleg nagyon mutatós a sárga felirat a gombokon.

Első pillantásra elég komoly gondnak tűnik, hogy a kikapcsoló gomb integrálva van a gombok közé, ráadásul pont a backspace és a delete körül található. Azonban a gyakorlatban ez nem jelent problémát, mivel határozottan nagyobb erőhatás szükséges, hogy a power gombot le lehessen nyomni, így gépelés közben nem fogjuk kikapcsolni a gépet egy rossz mozdulat miatt.

Az érintőpad különösen jó, szinte felesleges egeret használni a géphez. A jobb felső sarkában található egy ujjlenyomat olvasó, ami a Windows Hello-val összekötve azonnali bejelentkezést nyújt a gépbe, ami igen praktikus. Szinte mindig be tudtam vele jelentkezni első érintésre, sokkal kényelmesebb, mint jelszót gépelgetni.

A fenti kép nincs utólag módosítva, csupán a képernyő tükröződése igen nagy. Középen, a két zsanér között látható a ventilátor szellőzőrácsa, itt fújja ki a meleget a gép. Jól végzi a dolgát, mert még teljes terhelés mellett is 70 °C körül tarja a gépet, ami egy ilyen pici ventilátortól igen jó eredmény. Sajnos ilyenkor picit hangosabb a megszokottnál. Sajnos a processzor órajelét is visszaveszi a gép a nagyobb terhelésnél, de ez persze még mindig jobb, mintha megsülne a gépünk.

Az integrált kártya nyilván nem játékra van, de ha nincs más dolgunk út közben, azért egy kicsit tud szórakoztatni a gép. Semmi komolyat ne várjunk, de azért például egy CS:GO elmegy a gépen.

A már említett USB Type-C mellett még egy 3,5mm Jack található meg a gép másik oldalán. Természetesen mikrofonos kombó csatlakozóról van szó, azaz, ha nem felel meg a beépített mikrofon, egy headsetet bedugva használhatjuk a sajátunkat is.

A mikrofonnal valószínűleg nem lesz probléma, a webkamerával már annál inkább. Sajnos a kép, amit rögzít, jobban hasonlít vízfestékhez, mint a valósághoz.

A laptopban 4db harman/kardon hangszóró található, 2 alul, 2 felül, és nem csak a hangereje nagy, de a minősége is magasan veri a mezőnyt. Be tud szólni egy kisebb szobát, abszolút a legjobb hangú laptopok között van a masina.

A C csatlakozó miatt sajnos kicsit nehézkes pendrive-ot csatlakoztatni a géphez, ha ezt szeretnénk, akkor fel kell használni az átalakítót, valahogy így:

Ha valami miatt kell még egy csatlakozó, azt már magunknak kell megoldani. Én találtam még otthon egy USB elosztót abból az korból, amikor még kevés ilyen aljzat volt a gépeken, ezzel már kevésbé őrzi meg a gép a prémium mivoltát, de a szükség törvényt bont:

Összességében a masina nagyon rendben van, nehéz kivetni valót találni. A mérete a legnagyobb előnye, könnyű használni vonaton, autóban, egy kávézóban, vagy akár az ágyban is. Egy prémium gép, prémium áron. Három színben érhető el, úgyhogy mindenki megtalálja a neki tetsző változatot.

A 12”-es MacBook-ot kívánja felülmúlni a Zenbook, ami több szempontból is sikerült, csak persze Microsoft ökoszisztémával.

Nincsenek hozzászólások

Hozzászólok