Diák fejlesztői újdonságok

Címkék: Xamarin, Azure, Mobile Apps, SQL, DreamSpark, Szoftverfejlesztés, Cross-Platform

Diák fejlesztői újdonságok

Hogyha még nem rendelkezel ingyenes DreamSpark felhasználóval, vagy nem aktiváltad az Azure fiókodat, akkor ne késlekedj és nézd meg, hogy indulj el!

Újdonságok a DreamSpark fiókban

Először is szedjük össze milyen termékek, szolgáltatások váltak ingyen elérhetővé a frissített Dreamspark fiókodban:

  • Xamarin – teljesértékű fejlesztői környezet ingyen, diákoknak
  • Azure – végre ingyenes SQL támogatás
  • Azure – a bámulatosan sokoldalú Azure Mobile Apps

Xamarin

Több okostelefon van a Földön, mint ahány ember. Viszont nem ugyanaz a márka, nem ugyanaz az operéciós rendszer van mindenkinek. Ezért és a költséghatékonyság miatt is, egyre nagyobb jelentősége van a platformokon átívelő fejlesztési megoldásoknak, ilyen például a keresztplatformos alkalmazásfejlesztés. Elengedhetetlen a legproduktívabb mobil-alkalmazásfejlesztés, minden elérhető platformra, ami korántsem triviálisan, vagy legalábbis nem költséghatékonyan megoldható feladat. Gondolj bele, hogy a három nagy mobil-platformra (Windows, iOS, Android), mekkora feladat, egy alkalmazást párhuzamosan megírni, fejleszteni. Össze kell hangolni a tervezési és megvalósítási folyamatokat, amiket akár platformonként különböző alvállalkozó készít el nekünk. Ez egy nehéz és költséges folyamat.

Jogosan merül fel a kérdés, hogy nincs-e lehetőség egy sokkal egyszerűbb, produktívabb megvalósítási rendszerre. Itt jön a képbe a Xamarin amely eredetileg nem Microsoft fejlesztés ­– a Microsoft az elmúlt napokban vette meg a Xamarin-t­ –, de a Microsofttal szorosan együttműködve C# nyelven, .NET keretrendszert használva tudunk keresztplatformos alkalmazásokat írni.

Hogy pontosan mit is jelent ez? Kisebb, átláthatóbb, jobban karbantartható kódbázis. Kevesebb munkaóra a termék piacra bocsátásáig, alacsonyabb költségek, és még sorolhatnánk.

Ha szeretnél többet tudni a témában, akkor vagy az angol nyelvű, teljesen kezdő szintű tréninget ajánlom vagy van egy három napos tréning, amit magyar nyelven, ingyen elérhetsz a devportal.hu-n:

http://devportal.hu/download/TAK_1nap_anyagok.zip

http://devportal.hu/download/TAK_2nap_anyagok.zip

http://devportal.hu/download/TAK_3nap_anyagok.zip

Azure Mobile Apps  

Megvan az ötleted egy keresztplatformos alkalmazásra? Már csak a megvalósítás mellett kell döntened, mégpedig azokat a szempontokat szem előtt tartva, amelyekkel minden sikeres alkalmazásnak rendelkeznie kell.

Ezen szempontok pedig, a felhasználói adatok biztonságos, és mindig elérhető tárolása, az átfogó értesítések, az offline is elérhető adatok illetve, hogy e szolgáltatás dinamikusan tudjon igazodni a felhasználók számához. Ne kelljen az első, felvezető időszakban feleslegesen magas árat fizetni, amikor a felhasználók száma még nem olyan magas, de mégis gyorsan tudjon alkalmazkodni a nagy felhasználóáradathoz.  Itt jön képbe az Azure Mobile Apps, mely egy olyan felhő alapú szolgáltatás, ami ezeket mind tudja, könnyen kezelhetően.

Természetesen diákoknak ez a szolgáltatás is teljesen ingyenes, nincs más dolgod, mint regisztrálni a DreamSpark fiókodat és aktiválni az Azure-t!


Azure SQL támogatás

Végre elérhető az SQL adatbázisok létrehozása, a diák Azure előfizetésben! 

Maga az adatbázis, a lehető legjobb módja a nagy mennyiségű adat rendszerezett tárolásának, mivel alapvetően az adatokat a háttértáron tároljuk, de úgy (relációs adatmodell szerint), hogy azok közötti kapcsolat (reláció) megmarad, ezáltal biztosítva a gyors elérést.

Nincsenek hozzászólások

Hozzászólok